فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدجلال عباسی شوازی، نصیبه اسمعیلی* صفحات 7-40

    امروزه کاربرد مدل سازی عامل محور به منظور تجزیه و تحلیل مسایل جمعیتی مورد توجه جمعیت شناسان قرار گرفته  و جایگاه جمعیت شناسی در شناخت عمیقتر روندهای جمعیتی را ارتقاء بخشیده است . هدف از مقاله حاضر، بررسی سیر تکاملی جمعیت شناسی از ابتدا تا پیدایش و استفاده از مدل سازی عامل محور در مطالعات جمعیتی است. با مرور ادبیات موضوع، عدم توانایی پارادایم های جمعیتی در برقراری ارتباط بین سطوح خرد و کلان به عنوان یک محدودیت در تحلیل مسایل پیچیده جمعیتی روشن می شود. امروزه با توجه به توسعه ریاضیات و تولید نرم افزارها و پردازنده های قوی، مدل سازی عامل محور در بین جمعیت شناسان اهمیت ویژه ای دارد. سیاست گذاری مبتنی بر مدل سازی عامل محور به عنوان یک راهکار کارآمد با قابلیت تحلیل روابط بین سطح خرد و سطح کلان، احتمال تحقق اهداف دنبال شده به وسیله سیاست گذاریهای کلان را افزایش می دهد. این مقاله، با مرور سیر تکاملی پارادایم های مختلف و بیان ضرورت بهره گیری از رویکرد مدل سازی عامل محور در فرآیند تحلیل مسایل جمعیت شناسی، جایگاه مدل سازی عامل محور به همراه نقاط قوت وضعف آن در مقایسه با سایر پارادایم ها را بررسی و معرفی می کند. در پایان پیشنهاداتی برای استفاده از مدل سازی عامل محور در تحلیل مسایل جمعیتی ایران ارایه می شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی عامل محور، پارادایم، سیاست گذاری، سطوح خرد و کلان، جمعیت شناسی
  • مهیار محبی میمندی، محمد ساسانی پور* صفحات 41-74

    ظهور کووید-19 و همه گیر شدن آن چهره اپیدمیولوژیک و مرگ ومیر جاری دنیای امروز را تغییر داد. مسئله این تحقیق، ظهور پاندمی کرونا و لزوم بازنگری در نظریه های گذار های جمعیت شناختی (گذار جمعیتی، گذار اپیدمیولوژیک و گذار سلامتی) است. ظهور این اپیدمی نشان داد که امروزه بیماری های عفونی- انگلی ممکن است با سرعتی بیش از قبل همه گیر و جهانی شوند، با بیماری های مزمن و ساختار سالخورده جمعیت ها تعامل برقرار کنند، با ویژگی های دنیای جدید، جهانی شدن و مدرنیزاسیون سازگار شوند و از شرایط آنها برای انتشار آسان تر، سریع تر و گسترده تر خود بهره بگیرند؛ از این لحاظ این بیماری های عفونی - انگلی نوپدید و بازپدید دوران جدید، متمدن تر و به روزتر از بیماری های هم نوع خود در گذشته هستند. پدیدار شدن اپیدمی کووید- 19 و جهانگیر شدن آن، یک روند جدید از مرگ و میر ناشی از این اپیدمی عالمگیر و تاثیرات مهم جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و رفتاری به وجود آورده است که آن را از مراحل دیگر گذار اپیدمیولوژیک تاریخ بشر متمایز می کند. این نشانه ها می تواند حاکی از ورود به دوران جدیدی از مرگ و میر در عصر پسا گذار جمعیتی باشد که در بیان های نظری جدیدتر گذار اپیدمیولوژیک قبلا به آن اشاره شده است: عصر بیماری های عفونی- انگلی نوپدید و بازپدید.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، گذار اپیدمیولوژیک، همه گیری، پاندمیک
  • حاتم حسینی*، محمد ترکاشوند، عاطفه عزیزی شاکر صفحات 75-105

    ساخت جدول عمر در جمعیت های واقعی نیازمند داده های توزیع مرگ به تفکیک سن و جنس است. پوشش ناقص داده های تولیدشده در سازمان ثبت احوال کشور، اطلاعات کافی برای محاسبه ی میزان های مرگ ومیر و ساخت جدول عمر ملی را بدون هرگونه ارزیابی و تصحیح فراهم نمی سازد. هدف از این مقاله، برآورد سطح پوشش ثبت جاری فوت و ساخت جدول های عمر مستقیم ملی و استانی برای جمعیت ایران است. روش پژوهش، اسنادی و از رویکرد مقطعی برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده های جمعیت و مرگ به ترتیب از پایگاه داده های مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال گردآوری و اقتباس شد. جمعیت آماری همه ی استان های کشور در سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1395 است. نتایج نشان داد که در دوره ی 1395-1390، پوشش ثبت جاری فوت مردان و زنان در کشور به ترتیب 86 درصد و 75 درصد بوده است. بر پایه ی این بررسی، هر مولود زنده به دنیا آمده در کشور در فاصله ی سال های 1395-1390، به شرط ثابت ماندن شرایط زیست، اگر پسر باشد انتظار می رود حدود 8/72 سال و اگر دختر باشد حدود 6/74 سال عمر کند. استان سیستان و بلوچستان، از لحاظ میزان پوشش ثبت فوت و مقدار امید زندگی در بدو تولد، پایین ترین جایگاه را در میان استان های کشور دارد.

    کلیدواژگان: جدول عمر، امید زندگی در بدو تولد، داده های ثبتی، پوشش ثبت مرگ، ایران
  • سجاد مقدم زاده*، حسین محمودیان صفحات 107-133
    سلامت به عنوان سبک زندگی و پیشگیری در مقابل بیماری مطرح است که تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، محیطی و فرهنگی افراد قرار می گیرد. مطالعات نشان می دهد شرایط اقتصادی-اجتماعی متفاوت قومیت ها می تواند در سلامت آنان اثرگذار باشد. در این مطالعه، داده ها از تکنیک پیمایش، از طریق پرسشنامه ساختارمند و از افراد 60 سال به بالاتر شهر ارومیه، شامل 386 نفر سالمندان کرد و ترک (226نفر ترک،161نفر کرد) جمع آوری گردید. میانگین و انحراف معیار برای نه بعد مورد مطالعه، برای قومیت ترک به ترتیب 83/17 و 18/2 و برای قومیت کرد 48/18 و 11/2 با سطح معنی داری 004/0 بدست آمد. نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد که قومیت بدون کنترل متغیرهای جمعیتی و اقتصادی با ضریب 145/0 تاثیر مثبتی بر سبک زندگی سالمندان دارد که با کنترل همین متغیر به 182/0 افزایش می یابد و درآمد ماهیانه و قومیت (یعنی کرد بودن) بیشترین تاثیر مثبت و معنادار را بر آن دارد. یافته ها نشان دادند شرایط اجتماعی-جمعیتی و اقتصادی، تفاوت معناداری را در سبک زندگی سلامت محور دو قومیت بوجود می آورد. سالمندان قوم کرد سبک زندگی سالم تری از سالمندان قوم ترک دارند که می تواند بیانگر وضعیت اقتصادی بهتر قومیت کرد در مقایسه با قومیت ترک در شهر ارومیه باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، قومیت، سالمندان، ترک و کرد، ارومیه
  • معصومه بیات، منصور شریفی، علی پژهان*، علی بقایی سرابی، فریبا شایگان صفحات 135-165

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی با هدف مطالعه تعیین کننده های اجتماعی- جمعیتی کیفیت زندگی زنان 49-15 ساله شهرهای استان سیستان و بلوچستان براساس الگوی ارتقاء سلامت پندر و با حجم نمونه 800 نفر انجام شد. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و ابزار مورد استفاده پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد. نتایج تحلیل مدل های رگرسیونی نشان داد خودکارآمدی درک شده دارای بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی متغیر کیفیت زندگی بود (288/0=Beta). بعد از آن به ترتیب: عامل موانع درک شده، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، سن، تعداد فرزندان و عواطف درک شده، پیش بینی کننده کیفیت زندگی زنان مورد مطالعه بودند و در مجموع این شش متغیر 8/32 درصد تغییرات کیفیت زندگی زنان را پیش بینی می کردند. با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که سازه های الگوی ارتقاء سلامت پندر از جمله خودکارآمدی درک شده و موانع درک شده و همچنین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت جهت پیش گویی کیفیت زندگی زنان مناسب اند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، الگوی ارتقاء سلامت پندر، خودکارآمدی درک شده، زنان سنین باروری، سیستان و بلوچستان
  • لیلا شرعیاتی، عباس عسکری ندوشن*، علی روحانی صفحات 167-201

    فرزندپذیری یکی از راه های تجربه والدگری به ویژه برای زوجین نابارو است. به رغم اهمیت جمعیت شناختی فرزندپذیری، تاکنون تحقیقات اجتماعی در ایران، کمتر به ابعاد این موضوع توجه نموده اند. پژوهش حاضر، برمبنای رویکرد نظریه زمینه ای، فرآیند مواجهه والدین فرزندپذیر را با انواعی از فشارهای هنجاری مطالعه می کند. براساس نمونه گیری نظری و هدفمند، با 15 نفر از مادران فرزندپذیر شهر یزد مصاحبه عمیق صورت پذیرفت. داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی، تحلیل و در قالب خط داستان (شامل 12 مقوله اصلی و یک مقوله هسته) و مدل پارادایمی ارایه شدند. براساس یافته ها، پدیده اصلی پژوهش «رنجیدگی از ترحم دیگران» بود که به واسطه شرایط علی (نازایی قطعی، قاضیان مشرف به صحنه و ارزش بالای فرزند برای معنابخشی به زندگی) برساخته می شود و زوجین فرزندپذیر در قبال این امر، راهبردهای کنش های موقعیتی و یا ایستادگی در برابر مشکلات با پوشیدن کفش آهنین را برمی گزینند. با فعال شدن این استراتژی ها در بین خانواده های فرزندپذیر، درنهایت پیشنهاداتی برای فرزندپذیری به خانواده های مشابه ارایه می شود. یافته ها همچنین بیانگر آن است که اکثر زوجین فرزندپذیر احساسات منفی ناشی از دریافت دل نگرانی از سوی دیگران مهم را تجربه کرده اند. پیش داوری اطرافیان، ناهمراهی خانواده ها، دغدغه در مورد گذشته فرزندخوانده و... برخی از مهم ترین زمینه های شکل دهنده به این دل نگرانی هاست.

    کلیدواژگان: فرزندپذیری، خانواده های فرزندپذیر، فرزندخواندگی، ناباروری، دیگران مهم، شهر یزد
  • میلاد بگی، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 203-230

    ساختار خانوار جوامع معاصر در بسیاری از نقاط جهان متفاوت از آن چیزی است که چندین دهه پیش وجود داشت، و در بسیاری از کشورها، شکل های جدید خانوار ظهور یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات صورت گرفته در ساختار خانوار در ایران در طول 35 سال گذشته (1397-1363) انجام شد. به این منظور داده های طرح هزینه و درآمد خانوار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در طی این دوره، سهم خانوارهای تک نفره، تک والد و نیز خانوارهای زوجین بدون فرزند افزایش یافته و در طرف مقابل از سهم خانوارهای گسترده و ترکیبی کاسته شده است. هرچند خانوارهای هسته ای همواره اکثریت مطلق خانوارها را به خود اختصاص داده اند، سهم آن ها در یک دهه ی گذشته رو به کاهش گذاشته است. به نظر می رسد دلیل اصلی ثبات سهم این نوع از خانوارها، بافت فرهنگی و مذهبی جامعه و طولانی ترشدن دوره ی باقی ماندن فرزندان در خانه ی والدین باشد. مشاهده روندهای موجود نشان می دهد که هر چند ساختار خانواده و خانوار در ایران تا دهه های پیش از ثبات نسبی برخوردار بود، از حدود یک دهه ی پیش با تغییراتی روبرو شده است. با اینحال، به جای تبدیل شدن به الگوی خانواده مستقل غربی، ویژگی های یک الگوی همبستگی عاطفی را به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: خانوار، خانواده، ساختار خانوار، سن-دوره-کوهورت، ایران
  • محمد میرزایی، عاطفه کبریایی صفحات 231-259

    مسئله فقر بسیار گسترده بوده و در هر جامعه متناسب با ویژگی های خاص خود از عوامل پیشین متفاوتی تاثیر می پذیرد. در این پژوهش اثر 12 عامل جمعیتی-اقتصادی-اجتماعی بر احتمال فقیر شدن خانوار تحت یک مدل رگرسیون پروبیت با روش حداقل راستنمایی سنجش شد. نمونه مورد استفاده، شامل 66038 نفر و در مجموع 18809 خانوار شهری ایران است. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن دو سطح رفاهی بالا و پایین به بررسی احتمال خروج از فقر می پردازد. بر این اساس مرز درآمدی سطح رفاهی پایین برای خروج خانوار از فقر برابر با 115 میلیون ریال و برای سطح بالای رفاهی، خط فقر برابر با 264 میلیون ریال محاسبه شده است. براساس نتایج مدل، مهم ترین عامل اثرگذار در خروج از فقر خانوار در سطح رفاهی پایین تر، وضعیت درآمدی سرپرست و در سطح رفاهی بالاتر، نسبت تعداد افراد دارای درآمد در خانوار بوده و همچنین تعداد مطلق افراد دارای درآمد در خانوار نیز اثر قابل توجهی در خروج خانوار از فقر داشته است. افزایش سطح تحصیلات سرپرست خانوار عامل دیگری در خروج از فقر بود. همچنین افزایش تعداد افراد تحصیلکرده در خانوار نیز اثر قابل توجهی در خروج از فقر داشته است و با افزایش بعد خانوار احتمال فقیر شدن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: فقر، خانوار، ویژگی های اقتصادی-اجتماعی، مدل پروبیت، هزینه-درآمد خانوار
  • فاطمه ترابی*، مرجان رشوند صفحات 261-288

    این مقاله به دنبال ارایه اهمیت تغییرات ساختار سنی در تغییرات بیکاری است. بنابراین سعی داشته است با ترسیم تصویری از تغییرات بیکاری در ایران، تاثیرپذیری این تغییرات را از تحولات ساختار سنی مورد مطالعه قرار ‏دهد. داده های مورد استفاده در این مقاله، سرشماری عمومی نفوس و مسکن طی سال های 95- 1345 می باشد و تلاش شده است با استفاده از رویکرد مقطعی، روندهای بیکاری در ایران به تفکیک جنس برای نقاط شهری و روستایی کشور مورد تحلیل قرار گیرد. مطالعه شاخص های بیکاری، حاکی از افزایش بیکاری زنان و مردان در سال های 1385 و 1395 بود. استاندارد سازی نسبت افراد بیکار نشان می دهد که تشابه توزیع سنی و توزیع تحصیلی در سال هایی که با افزایش بیکاری روبرو بوده اند به جز در مردان کل کشور، در سایر گروه ها (زنان کل کشور و زنان و مردان مناطق شهری و روستایی)، نمی تواند تفاوت های میزان بیکاری آن ها را از بین ببرد. بنابراین، تغییرات اخیر در بیکاری را باید در عواملی غیر از تغییرات ساختار سنی و ترکیب تحصیلی مانند ویژگی های فردی (وضع تاهل و مهارت های حرفه ای)، مشکلات مدیریتی، نبود تناسب بین مهارت افراد و نیازهای بازار کار جستجو کرد.

    کلیدواژگان: ساختار سنی، بیکاری، نسبت افراد بیکار، استاندارد سازی، ایران
  • سیمین کاظمی* صفحات 289-320
    نسبت جنسی تولد به طور طبیعی 105 پسر به 100 دختر است، اما این نسبت در برخی کشورها با مداخلات انتخاب جنس افزایش یافته است. هدف این مطالعه تعیین روند تغییر نسبت جنسی تولد در ایران و زمینه ها و عوامل موثر بر آن است. برای این منظور به داده های آماری سازمان ثبت احوال کشور رجوع شد و با استفاده از روش اسنادی و مرور مطالعات، زمینه ها و عوامل موثر بر تغییر نسبت جنسی تولد بررسی شد. بر اساس یافته ها اگر چه نسبت جنسی تولد در ایران فعلا در محدوده طبیعی است اما دست کم در چهار استان از محدوده طبیعی خارج شده و افزایش یافته که به معنای افزایش تعداد پسران نسبت به دختران است. در ایران ترجیح مذکر به عنوان یک خصلت فرهنگی ماندگار، برخی والدین را به سمت پسرخواهی و حذف دختران سوق می دهد. با وجود چنین مشکل فرهنگی، نظام سلامت وسایل تحقق انتخاب جنس جنین را در اختیار والدین می گذارد. نظر به اینکه ادامه این روند علاوه بر اینکه نقض حق حیات مونث است، می تواند تبعات اجتماعی منفی همچون مشکلات ازدواج، خشونت و روسپیگری را به دنبال داشته باشد، لازم است توجه کافی به آن صورت گیرد  و تدابیری برای پیشگیری از آن اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: نسبت جنسی تولد، ترجیح مذکر، انتخاب جنس، حذف مونث، تغییر جمعیت
  • یونس اکبری* صفحات 321-342

    غالب تحقیقاتی که به بررسی نقش دافعه ها و جاذبه ها در مهاجرت پرداخته اند از رویکرد اثبات گرایی و کمی به مسئله مهاجرت پرداخته اند و عموما تفاسیر ذهنی مهاجران نسبت به دافعه و جاذبه مبدا و مقصد را نادیده گرفته اند. روش تحقیق در این پژوهش روش کیفی و حجم نمونه 23 نفر بوده که از طریق نمونه گیری نظری انتخاب شدند. مصاحبه های انجام شده با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای عرفی تحلیل شدند. نتایج بیانگر این است که از دیدگاه مشارکت کنندگان، جنبه های اقتصادی و معیشتی و شغلی عامل اصلی مهاجرت از حاشیه ها به سوی مرکز است. با این حال پس از مهاجرت و استقرار در مقصد، عوامل گوناگونی به نسبت قبل از مهاجرت به دافعه و یا جاذبه تبدیل می گردند که چندان ارتباطی با نظریه های اقتصادی مهاجرت ندارد. تغییرات ذکر شده از طریق در نظر گرفتن نحوه زیست در اجتماع و جامعه یا به عبارت دیگر زیستن در محیط اجتماعی کوچک و خرد مقیاس و زیستن در کلانشهرها قابل تبیین است. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان اینگونه بیان کرد که جاذبه و دافعه های یک محل تنها به وضعیت خود آن محل برنمی گردد بلکه این دافعه ها و جاذبه در پیوند با محلی دیگر و در یک مکانیسم مقایسه است که در ذهن فرد شکل و قوام به خود می گیرد.

    کلیدواژگان: جاذبه، دافعه، مهاجرت داخلی، تفهم، تفسیر ذهنی
  • مهدی بیات، حسین آقاجانی مرسا*، زهرا حضرتی صفحات 343-369

    مطالعه حاضر با هدف بررسی چالش های فراروی مهاجرین و اتباع در حوزه تامین اجتماعی در تهران انجام گرفته است.روش تحقیق کیفی و جامعه مورد مطالعه تعدادی از اتباع مراجعه کننده به اداره کل غرب تهران بزرگ بودند. افراد نمونه به شیوه «هدفمند» و «نظری» انتخاب شدند که بعد از مصاحبه با 50 نفر از آنها اشباع نظری حاصل شد.با تحلیل و تجزیه داده ها، 425 کد اولیه، 78 مقوله فرعی و 14 مقوله اصلی استخراج شد. پدیده محوری «فقر دانشی از قوانین و خدمات» است. شرایط علی حاکم بر پدیده محوری سلب امتیازات حقوق کارگری ، سستی منزلت شغلی و ابهام در وضعیت ماندگاری» هستند. زمینه های موجود نیز «ناهمسانی در ارایه خدمات بیمه ای، ضعف تمکن مالی مهاجرین و سختگیری قوانین مهاجرتی» هستند که تحت تاثیر شرایط مداخله گر «ضعف عملکرد تامین اجتماعی، حس فرودستی و خودپنداره منفی تبعه بودن » پدیده محوری را متاثر می سازند. راهبردهای اتخاذشده از سوی اتباع، «ارتباطات و کنش های هم ارز و سیاست امنیت بقاء» هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که توجه به عملکرد سازمان های ذیربط در جهت رفع تبعیض نسبت به مهاجرین و ارایه بسته های دانشی به منظور ارتقای آگاهی آنها از حقوق و مقررات تامین اجتماعی می تواند بخشی از چالش های آنها را رفع کند.

    کلیدواژگان: مهاجرین، تامین اجتماعی، فقر دانشی، حقوق شهروندی، سستی منزلت شغلی
|
  • MohammadJalal Abbasi Shavazi, Nasibeh Esmaeili * Pages 7-40

    Application of the agent-based modeling in analyzing population issues has attracted the attention of demographers, and the status of demography in deeper understanding of population trends has been improved. The aim of this paper is to review the evolutionary path of demography from the beginning to the emergence and usage of the agent-based modeling in population studies. The literature review revealed the inability of demographic paradigms in connecting the micro and macro levels as one of the main limitations in the analysis of complicated demographic issues. Today, the agent-based modeling is of particular importance among demographers due to development of mathematics and production of powerful software and processors. Policy making based on the agent-based modeling is an efficient approach with the ability to analyze the micro- and macro-level relationships, increaseing the likelihood of achieving the goals pursued by macro policies. By reviewing the evolution of different paradigms and expressing the need to use the agent-based modeling approach in the process of demographic analysis, this article reviews and introduces the position of the agent-based modeling with its strengths and weaknesses in comparison with other paradigms. Finally, some suggestions for using the agent-based modeling in the analysis of Iran's demographic issues are presented.

    Keywords: agent-based modeling, paradigm, Policy-making, micro levels, macro levels
  • Mahyar Mohebi Meymandi, Mohammad Sasanipour * Pages 41-74

    The advent of Covid-19 and its wide dissemination changed the epidemiological and mortality prfile of the world. The subject of this research is the emergence of the Covid-19 pandemic and the need to revise the theories of demographic transitions (demographic transition, epidemiological transition, and health transition). Emergence of this epidemic showed that the infectious-parasitic diseases could spread faster than before, interact with chronic diseases and the aging structure of populations, adapt to the characteristics of the new world, globalization and modernization, and use their conditions for easier, faster and wider dissemination. In this respect, these emerging and re-emerging infectious-parasitic diseases in the new era are more civilized and up-to-date than their counterparts in the past. The emergence of the Covid-19 epidemic and its globalization has created a new trend of mortality and significant demographic, economic, social, cultural and behavioral effects that distinguish it from other stages of the epidemiological transition in the human history. These signs may indicate the entry into a new era of mortality in the post-demographic transition era previously referred to in more recent theoretical expressions of the epidemiological transition: the era of emerging and re-emerging infectious-parasitic diseases.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, epidemiological transition, Epidemic, Pandemic
  • Hatam Hosseini *, Mohammad Torkashvand Moradabadi, Atefeh Azizi Shaker Pages 75-105

    Construction of life table in real populations needs data on death distribution by age and sex. Incomplete coverage of the data produced by the National Organization for Civil Registration of Iran (NOCRI) does not provide sufficient information to calculate mortality rates and produce a national life table needless of reevaluation and correction. This paper aims to estimate the coverage level of the current death records and to construct the national and provincial Direct Life Tables for the Iranian population. The research method is secondary data analysis and a cross-sectional approach is adopted to analyze the data. The population and death data are taken from the Statistical Center of Iran (SCI) and NOCRI, respectively. The statistical population includes all provinces of Iran in the 2016 census. The results show that the current death registration coverage for men and women is 86% and 75%, respectively, at the national level during 2011-2016. Accordingly, every male and female live birth born in Iran during that period of time is expected to live 72.8 and 74.6 years, respectively if the living standards remain stable. At the provincial level, the province of Sistan and Baluchistan has the lowest coverage level of death registration as well as the lowest life expectancy at birth.

    Keywords: Life table, Life expectancy at birth, Registration Data, Death Registration Coverage, Iran
  • Sajjad Moghaddamzadeh *, Hossein Mahmoudian Pages 107-133
    Health is known as a lifestyle and prevention of disease treatment that is affected by the economic, social, political, environmental, and cultural conditions of individuals. Studies show that ethnicities are in different socio-economic conditions that can affect their health. In the present study, data were collected from the survey technique through a structured questionnaire from people aged 60 and over in Urmia, which included 386 elderly Kurds and Turks (226 Turks and 161 Kurds). Data analysis showed that the mean and standard deviation for the nine studied dimensions were 17.83 and 2.18 for Turkish ethnicity and 18.48 and 2.11 for Kurdish ethnicity with a significance level of 0.004, respectively. The results of multivariate analysis showed that ethnicity without control of demographic and economic variables has a positive effect of 0.145 on the lifestyle of the elderly, which increases to 0.182 by controlling this variable  and monthly income and ethnicity (being Kurdish) have the most positive and significant effect on it. Findings showed that socio-demographic and economic conditions make a significant difference in the healthy lifestyle of the two ethnicities. The Kurdish elders have a healthier lifestyle than the Turkish elders, which can indicate a better economic situation of the Kurds compared to the Turks at Urmia.
    Keywords: Healthy lifestyle, Ethnicity, Elderly, Turk, Kurd, Urmia
  • Masomeh Bayat, Mansour Sharifi, Ali Pejhan *, Ali Baghaei Sarabi, Fariba Shayegan Pages 135-165

    This descriptive-analytical study aims to investigate the socio-demographic determinants of the quality of life among women aged 15-49 years in Sistan and Baluchestan Province, Iran, using the Pender’s health promotion model on a sample size of 800 cases. The sampling was performed using a multi-stage cluster method, and the data were collected using questionnaires.The data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, independent t-test, analysis of variance, and multiple linear regression. The results of the regression models revealed that perceived self-efficacy had the highest predictive power for the variable of the quality of life (Beta=0.288). Other factors predicting the quality of life among the women under study included perceived barriers, health-promoting lifestyle, age, number of children, and perceived emotions, respectively. In total, these six variables predicted 32.8% of the changes in women’s quality of life. According to the results of the present study, it can be concluded that the components of the Pender’s health promotion model, including perceived self-efficacy, perceived barriers, and health-promoting lifestyle are suitable for predicting women’s quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Pender’s Health Promotion Model, Perceived Self Efficacy, Women of Reproductive Ages, Sistan, Baluchistan
  • Leila Shareyati, Abbas Askari Nodoushan *, Ali Ruhani Pages 167-201

    Adoption is one of the ways to experience parenting for infertile couples. Despite the demographic importance of adoption, the social research in Iran has paid little attention to its dimensions so far. The present study uses Grounded Theory methodology and in-depth interview with 15 adoptive mothers in the city of Yazd to explore the normative pressure perceived by adoptive parents in interaction with significant others. The data were analyzed using open, axial and selective coding and presented in the storyline (including 12 main categories and one core category) and paradigm model. According to the findings, the research phenomenon is the “anxiety and sympathy” which is made by causal conditions (Permanent infertility, judgement by significant others and significant value of child to give meaning to the life of adaptive parents). In response to this situation, the adoptive families choose one of following strategies: A) situational reaction strategy and B) standing up to all the problems by wearing iron shoes strategy. These strategies have been activated among adoptive families and consequently they may guide similar families for adoption based on their previous experiences. The findings also indicate that most adaptive parents perceive negative emotions resulting from anxieties that they received from significant others. Prejudices by these significant others, lack of social supports by relatives, concerns about the adopted child’s background are among the most important contexts that shape these concerns.

    Keywords: Adoption, Adoptive families, infertility, Significant-other, Yazd
  • Milad Bagi, MohammadJalal Abbasi Shavazi Pages 203-230

    The household structure in contemporary societies is different from decades ago, and in many countries new forms of household have emerged. This study aimed to investigate changes in household structure over the past 35 years (1984-2018) in Iran. For this purpose, Household Income and Expenditure Survey (HIES) data were analyzed. The findings revealed that the percentage of various types of households (i.e one-person, single-parent and married couples without children) have increased. On the other hand, the share of extended and composite households has declined during the time. Although nuclear households have always been the overwhelming majority of households, their number has decreased in the last decade. The main reasons for this pattern are cultural and religious context and the long-term staying of children at parent’s home. It can be concluded that although the family and household structure have been relatively stable for decades, the process of change has started. However, instead of moving towards becoming an independence Western family model, it has taken on the characteristics of family model of emotional interdependence.

    Keywords: household, Family, Household structure, age-period-cohort, Iran
  • Mohammad Mirzaie, Atefeh Kebriaei Pages 231-259

    The problem of poverty is very widespread and it is affected by different factors in each society, based on its specific characteristics. In this study, the effect of 12 demographic, economic and social factors on the probability of household impoverishment were examined using a probit regression model, which was predicted by the minimum likelihood method. The sample includes 66038 people and a total of 18809 urban households in Iran. The present study examines the possibility of getting out of poverty by considering two levels of welfare, high and low. Accordingly, the income level for households to get out of poverty is 115 million Rials at the low welfare level and 265 million Rials at the high welfare level. According to the  results of the model, the most important factor in getting out of poverty at the lower welfare level is the income status of the head of household and at the higher welfare level, the proportion of the number of people with income in the household as well as the absolute number of people with income in the household. An increase in the level of education of the head of the household was another factor in getting out of poverty. In addition, increasing the number of educated people in the household has had a considerable effect on escaping poverty, and the probability of becoming poor decreases with an increase in the household size,.

    Keywords: Poverty, household, Socioeconomic characteristics, Probit model, household cost-income
  • Fatemeh Torabi *, Marjan Rshvand Pages 261-288

    This article seeks to present the importance of age structure changes in unemployment changes. Therefore, by drawing a picture of changes in unemployment in Iran, their impact on changes in age structure is examined. The data is derived from the 1965-2016 Iranian decennial general censuses of population and housing. An attempt has been made to analyze unemployment trends by gender for urban and rural areas using a cross-sectional approach. An examination of unemployment indicators showed an increase in unemployment of women and men in 2006 and 2016. The standardization of the proportion of unemployed people shows that similarity in age distribution and education distribution cannot remove their differences in unemployment in the years when unemployment has increased. This finding holds for women in the whole country and women and men in urban and rural, the only exception being men in the whole country. Therefore, recent changes in unemployment must be attributed to factors other than changes in age structure and education composition such as personal characteristics (marital status and professional skills) as well as managerial problems and the lack of relevance between people's skills and requirements of the labor market.

    Keywords: Age structure, Unemployment, Proportion of unemployed people, standardization, Iran
  • Simin Kazemi * Pages 289-320
    Sex ratio at birth is naturally 105 males per 100 females but in some countries this ratio has increased through sex selection interventions. The aim of this study is to identify the trend of changes in the sex ratio at birth in Iran and the contexts and factors affecting it. Using data from the National Organization for Civil Registration and the documentary method, the context and factors affecting changes in the sex ratio at birth were studied. According to the findings, although the sex ratio of births in Iran is currently in the normal range, but in at least four provinces this ratio is out of the normal range and has increased, suggesting an increase in the number of boys compared to girls. Male preference in Iran is a persistent cultural trait that leads some parents to son preference and eliminates girls. Despite such a cultural problem, the health system allows parents to access the means of sex selection. In addition to being a violation of the right to life for women, continuation of this trend can have negative social consequences such as marriage problems, violence and prostitution. Therefore, it is necessary to pay enough attention to it and think of measures to prevent it.
    Keywords: sex ratio at birth, son preference, sex selection, femicide, Population change
  • Younes Akbari * Pages 321-342

    Most of the research concerned with the role of pull and push factors in migration, have often employed the positivist and quantitative approach, usually ignoring the mental interpretations of migrants towards the pull and push factors of origin and destination. This study used the qualitative method and the sample size comprised of 23 individuals who were selected by theoretical sampling. Interviews were analyzed using the conventional content analysis technique. According to the participants' point of view, factors related to economy, livelihood and job were the main reasons to migrate from suburbs to the capital city. However, after migrating and settling in the destination, various factors may become pull or push factors compared, which have little relationship with the economic theories of migration. The above-mentioned changes can be explained by the way of life in the community and society, or in other words, living in a small and micro-scale social environment as well as living in metropolises. As a general conclusion, it can be expressed that the pull and push factors of a place do not relate only to the condition of the place per se, rather they are in connection with both the other place and in a mechanism of comparison that will be formed in the individual's mind.

    Keywords: Pull, Push, Internal Migration, Understanding, Mental interpretation
  • Mehdi Bayat, Hosein Aghajani Mersa *, Zahra Hazrati Pages 343-369

    Immigrants face social security challenges after entering Iran. The purpose of this study is to investigate the challenges of immigrants and citizens of foreign countries regarding social security. The research method was qualitative and the study population were citizens of foreign countries visiting the Bureau of Social Security of West of Greater Tehran. The research sample was selected by "purposeful" and "theoretical" methods and the theoretical saturation was obtained after interviewing 50 persons. The data analysis resulted in extracting 425 primary codes, 78 sub-categories and 14 main categories. The central phenomenon is the "poverty of knowledge about laws and services." The causal conditions governing the central phenomenon are "deprivation of labor rights, weakness of job status and ambiguity in the status quo." The existing areas include "heterogeneity in the provision of insurance services, weak financial means of immigrants and tightening of immigration law”, which influence the central phenomenon through the intervening conditions of “poor performance of social security, sense of inferiority and negative self-concept about citizenship”. The strategies adopted by citizens of foreign countries are “equivalent communications and actions and the policy of survival security”. The results show that paying attention to the performance of the relevant organizations in eliminating discrimination against immigrants and providing knowledge packages to raise their awareness of social security rights and regulations can solve some of their challenges.

    Keywords: Social Security, Knowledge Poverty, Inequality in Services, citizenship rights, Weakness of Job Dignity